czwartek, 7 lutego 2013

StarsiRodzice.pl: 15 zdrowych produktów dla osób 50+


Czy istnieje perfekcyjny jadłospis, odpowiedni dla każdego seniora? Według specjalistów najbliższa ideałowi i najzdrowsza dla ludzi w każdym wieku jest dieta śródziemnomorska. Ponadto eksperci wyróżniają w swoich dietetycznych "rankingach" niektóre produkty, które ze względu na swoje walory zdrowotne są szczególnie wskazane dla osób po 50. roku życia.

Należą do nich m.in. jabłka, źródło potasu, antyoksydantów i witaminy C. Popularne owoce pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu i utrzymywaniu właściwego poziomu cukru we krwi. Podobnie działają borówki amerykańskie, które dodatkowo są rezerwuarem witaminy K. Bardzo zdrowym owocem są także gruszki, bogate w błonnik, minerały, antyoksydanty, potas i kwas foliowy.

Z kolei szparagi to cenne źródło witaminy A i likopenu - składnika szczególnie istotnego dla panów, gdyż pomaga obniżyć ryzyko raka prostaty. Szparagi korzystnie wpływają na system odpornościowy człowieka, wzrok i serce. Podobne atuty mają brokuły, zawierające sporo witaminy A, C, B9 oraz K. Zielone warzywo ma dobry wpływ na oczy, odporność i układ kostny. 

Wśród mniej popularnych warzyw warto zainteresować się dynią piżmową, bogatą w betakaroten, witaminę C i błonnik. Ten ostatni składnik, a także witamina B i ważne minerały znajdują się również w bobie. Z kolei jarmuż zawiera cenne kwasy omega-3, witaminę K, błonnik, wapń i luteinę, dzięki czemu jest zdrowy dla oczu.

Nie tylko owoce i warzywa mają korzystny wpływ na zdrowie. Eksperci doradzają spożywanie ciemnej czekolady (co najmniej 70 % kakao), która dzięki zawartości antyoksydantów może pomóc w profilaktyce chorób serca i nadciśnienia. Najnowsze badania wskazują, że korzystne jest również picie kawy. Według amerykańskiego National Institute of Health, ludzie, którzy przyznają się do regularnego spożywania tego napoju, rzadziej zapadają na choroby serca, cukrzycę, chorobę Alzheimera oraz - w przypadku kobiet - raka piersi.

Kolejnym zdrowym produktem jest jogurt grecki, zdrowszy od popularnych jogurtów, które najczęściej goszczą na sklepowych półkach. Grecki produkt zawiera mniej węglowodanów, cukru i soli, za to ma więcej protein i probiotyków, które są bardzo ważne w procesie trawienia. Kolejnym zdrowym elementem - również składnikiem diety śródziemnomorskiej - jest oliwa z oliwek, bogata w tłuszcze nienasycone. Pomaga ona obniżyć poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. 

Na śniadanie z pewnością warto zjeść płatki owsiane - zawierają niewiele tłuszczu, za to mnóstwo błonnika, białka i żelaza. Poza tym są niskokaloryczne, o ile ich nie posłodzimy. Zdrowe są także ziarna komosy ryżowej, popularne wśród wegetarian. Są rezerwuarem białka, błonnika, antyoksydantów, witaminy B2, magnezu i fosforu. Można używać ich np. zamiast białego ryżu.

A co warto zjeść na obiad? Jedną z najzdrowszych propozycji jest łosoś. To ryba bogata w kwasy omega-3, które pomagają obniżyć ryzyko zawału serca. Decydując się na zakup, warto wybrać dzikiego łososia. Ryby hodowlane zazwyczaj zawierają więcej toksycznych substancji.

Źródło: www.aarp.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz